iCagenda - Calendar

EMDR is een methode die kan toegepast worden bij zowel kinderen als volwassenen die een traumatische gebeurtenis zoals fysiek of psychisch geweld, een ongeval, seksueel misbruik, een natuurramp, oorlog en dergelijke meer, hebben meegemaakt.

De methode is bovendien bruikbaar voor het behandelen van verscheidene psychische stoornissen zoals depressie, verslavingen, eetstoornissen, paniekaanvallen, fobieën, dwangstoornissen of psychosomatische aandoeningen,  wanneer die het gevolg zijn van onverwerkte herinneringen.


EMDR bij verwerkingsproblemen

In ons leven maken we vanalles mee, en meestal komen we er goed doorheen. We kennen allemaal wel mensen die erge dingen hebben meegemaakt en daar blijkbaar zonder kleerscheuren door zijn gekomen. En gelukkig geldt dat ook vaak voor onszelf. Maar soms loopt het anders. Waarom dat gebeurt, en waarom dat voor iedereen verschillend is, is nog niet helemaal duidelijk.
 
Een brandweerman kan twintig jaar zijn werk zonder probleem aan, en plots na een kleine brand nachtmerries beginnen krijgen. Je kan zelf ook vast geraken in iets, vaak zelfs zonder dat je het beseft. Af en toe zijn het anderen die je er op wijzen dat je veranderd bent. Het is niet eenvoudig om aan jezelf en de omgeving toe te geven dat je in de knoei zit. Soms wil je je liever sterk houden, en in je eentje een oplossing proberen te vinden. Men kan zich ook zonder een duidelijk trauma slecht voelen, en het is niet altijd eenvoudig te weten te komen waar dat gevoel vandaan komt. Ook bij dit soort verwerkingsproblemen is therapie aangewezen, en vooral EMDR kan daarbij een snellere oplossing en verandering bieden.

 
EMDR bij angsten en fobieënAngsten en fobieën komen vaak voor naar aanleiding van een duidelijke en gekende gebeurtenis. Indien er zo'n ingrijpende gebeurtenis aan de oorsprong ligt van de angsten of fobieën dan is EMDR als behandeling aangewezen. Of het nu gaat over stikfobie, fobie voor dieren, autorijden, misselijkheid of braken, medische of tandheelkundige ingrepen, zolang de herinnering aan het gebeurde nog steeds een sterke emotionele reactie oproept dan zien we vanuit meerdere studies dat EMDR goede resultaten oplevert.


EMDR bij kinderen en adolescenten

Wanneer een kind of een adolescent kampt met problemen, waarvan vermoed wordt dat ze te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen, dan is EMDR als behandeling aangewezen.
Toepassing van EMDR bij kinderen kan al vanaf de leeftijd van ±2 jaar. Ook ingrijpende gebeurtenissen die plaats vonden, nog voordat taalontwikkeling op gang is gekomen, kunnen met behulp van EMDR worden verwerkt. Bij heel jonge kinderen krijgen ouders of verzorgers een belangrijk aandeel in de behandeling.EMDR bij meervoudige en langdurige traumatiseringVaak wordt er enkel aan EMDR gedacht bij uitgesproken duidelijke en recentre trauma's. Maar EMDR kan evengoed worden gebruikt als behandeling bij complexere problemen. Vaak komen die tot uiting in het dagelijkse leven onder de vorm van ondermeer vage angsten, stemmingsstoornissen, eetstoornissen, relatieproblemen of verslavingsproblematieken. Vaker dan men verwacht komt men uit op emotionele of pedagogische verwaarlozing in de jeugd of een verleden met seksueel misbruik. Er wordt dan bijvoorbeeld gesproken van complexe PTSS of 'Disorders of Extreme Stress, not otherwise specified' (DESNOS).

Hoewel de behandeling complexer is en de duur langer - het vraagt tijd om een extreem negatief zelfbeeld terug om te buigen - blijkt een therapeutische aanpak met meerdere technieken waaronder EMDR, hoopvolle resultaten te geven. 

 

Wat zijn de contra-indicaties voor EMDR ?

Ernstige persoonlijkheidsstoornissen en psychose evenals suicidaliteit en ernstige acute hartproblemen worden door de meeste therapeuten beschouwd als een tegenindicatie.
Het is aan elke therapeut om in functie van zijn ervaring en deskundigheid voor elk van zijn cliënten de voor-en nadelen van een EMDR-behandeling af te wegen.